Ahad, 15 Mac 2015

Ayam Golek Cili Padi

Bahan Utama:-
1 ekor ayam sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disimpul
1/2 ketul kiub ayam "MAGGI"
2 cawan santan pekat
Garam dan gula (jika perlu)

Bahan Kisar Halus:-
10 - 15 biji cili padi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah kecil
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih (resipi asal tak da)

Cara membuatnya:-
  1. Belah sedikit ayam di bahagian dada supaya bahagian dalam ayam masak rata, bersihkan dan tos. Ayam tidak payah di potong.
  2. Dalam kuali yang agak besar (boleh muat seekor ayam), masukkan santan, bahan2 kisar, serai dan daun kunyit. Masukkan kuib pati ayam, sedikit garam dan gula. Biar mendidih.
  3. Masukkan ayam tadi dan kecilkan api. Masak ayam atas api perlahan hingga kuah pekat. golek2kan ayam setiap 5 minit.
  4. Kemudian, jika suka, keluarkan ayam tadi dan panggang dalam oven pada suhu 200C selama 10 - 15 minit hingga keperangan. Hidangkan bersama lebihan kuah tadi sebagai sos.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan