Selasa, 18 November 2014

Resepi Ayam Masak Kicap


masakan, tip masakan


Bahan-bahan 

1-2 bahagian paha ayam (resepi ini untuk 2 orang, kalau nak banyak lagi boleh agak sendiri)
garam
kunyit
Minyak
1 biji bawang besar (hiris nipis)
2 ulas bawang putih (mayang)
1 inci halia (cincang)
kicap pekat manis (agak-agak)
2-3 biji cili padi
1 batang cili hijau
Cara Membuat/ Masak Ayam Masak Kicap
  1. Lumurkan ayam dengan garam dan kunyit kemudian goreng
  2. Panaskan minyak. Tumiskan bawang besar, bawang putih, halia dan cili padi sehingga naik bau.
  3. Kemudian masukkan kicap dan ayam. Tambah air sekiranya terlalu pekat. Gaulkan seketika sehingga ayam masak.
  4. Setelah ayam masak masukkan cili hijau. Gaul sekejap dan siap untuk dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan