Bahan Utama:-
1 ekor ayam sederhana besar
2 batang serai, dititik
1 helai daun kunyit, disimpul
1/2 ketul kiub ayam "MAGGI"
2 cawan santan pekat
Garam dan gula (jika perlu)
Bahan Kisar Halus:-
10 - 15 biji cili padi
1 biji bawang besar
5 ulas bawang merah kecil
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 ulas bawang putih (resipi asal tak da)
Cara membuatnya:-
- Belah sedikit ayam di bahagian dada supaya bahagian dalam ayam masak rata, bersihkan dan tos. Ayam tidak payah di potong.
- Dalam kuali yang agak besar (boleh muat seekor ayam), masukkan santan, bahan2 kisar, serai dan daun kunyit. Masukkan kuib pati ayam, sedikit garam dan gula. Biar mendidih.
- Masukkan ayam tadi dan kecilkan api. Masak ayam atas api perlahan hingga kuah pekat. golek2kan ayam setiap 5 minit.
- Kemudian, jika suka, keluarkan ayam tadi dan panggang dalam oven pada suhu 200C selama 10 - 15 minit hingga keperangan. Hidangkan bersama lebihan kuah tadi sebagai sos.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan