Ahad, 15 Mac 2015

Ayam Tandoori Arab



Bahan-bahan
  • ayam - dibersihkan dan dipotong 8cengkih
  • 5 biji cili kering
  • 1/2 cawan yogurt asli
  • bawang putih - dikisar
  • 1 1/2 sudu serbuk cili
  • 1 sudu kecil mentega
  • 1 sudu halia yang telah dikisar
  • garam - secukup rasa
  • 1/2 sudu pewarna merah
Cara Penyediaan
Gaulkan yogurt,garam.pewarna,halia,bawang putih dan serbuk cili - gaulkan hingga sebati
Letakkan ayam di dalam bekas dan perapkan bersama yogurt yang telah digauklan tadi - perapkan lebih kurang 1/2 jam (lebih lama lebih bagus)
Letakkan ayam ke dalam foil bersama bahan perapan dan sapukan mentega di atas ayam
Bakar selama 1/2 jam sehingga 45 minit
Siap untuk dihidangkan - nak lebih sedap hidangkan perahkan lemon atau limau

Tiada ulasan:

Catat Ulasan