Khamis, 16 April 2015

Nugget Ayam


Bahan-bahan:
  1. 200 gm daging ayam kisar
  2. 2 biji telur - ambil putih sahaja
  3. 100 gm serbuk roti
  4. ½ labu bawang besar - cincang/blend
  5. 1 sudu kecil serbuk kari 
  6. Sedikit lada sulah
  7. Sedikit serbuk perasa ayam
  8. Sedikit tepung gandum (jika perlu)
  9. Sedikit minyak masak (untuk menggoreng)
Cara-cara:
  1. Satukan daging ayam kisar dengan putih telur.
  2. Campurkan bawang besar yang dah dicincang dalam adunan, Sally lebih prefer blend.
  3. Kemudian campurkan dengan serbuk kari, serbuk perasa ayam dan lada sulah.
  4. Setelah bahan sebati, ambil sedikit dan dibentuk mengikut kesukaan anda.
  5. Golek-golek dalam serbuk roti tu sampai semua jadi rata.
  6. Goreng dan makan la dengan sos cili...hihihi

TIPS:
  • Kalau rasa lembik sangat, campurkan tepung gandum (2-3 sudu).
  • Masa nak bentukkan tu...pakai la sarung tangan atau sudu sbb nnt melekat kat tangan.
  • Letak garam tu atas pilihan sendiri kalau takde perasa ayam.
  • Boleh campur sayuran seperti cendawan, lobak merah @ jagung untuk pelbagaikan variasi.
  • Sally prefer simpan dalam peti ais semalaman sebelum goreng untuk kurangkan minyak meresap.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan