Rabu, 1 April 2015

Pajeri Terung

'RESEPI PAJERI TERUNG   Bahan-Bahan : 3 biji terung panjang 5 ulas bawang merah - dikisar 3 ulas bawang putih - dikisar 1/2 inci halia - dikisar 7 cili kering - dikisar rempah ratus - bunga lawang,bunga cengkih,jintan putih,kulit kayu manis 3 ulas bawang merah - dihiris 2 ulas bawang putih - dihiris 1 sudu besar udang kering - ditumbuk 2 sudu besar rempah kari daging 2 sudu besar kerisik Santan secukupnya Asam jawa Garam, Gula serta Gula Melaka Cara-cara Menyediakan: 1. Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah di tengah2nya tapi jangan sampai putus. 2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan. 3. Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan. 4. Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing. 5. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak. 6. Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa. 7. Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak. 8. Bolehlah diangkat dan dihidangkan. . Share Supaya Tak Hilang. Sila Comment "Mohon Share" dan tekan Share'


Bahan-Bahan :
3 biji terung panjang
5 ulas bawang merah - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
1/2 inci halia - dikisar
7 cili kering - dikisar
rempah ratus - bunga lawang,bunga cengkih,jintan putih,kulit kayu manis
3 ulas bawang merah - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 sudu besar udang kering - ditumbuk
2 sudu besar rempah kari daging
2 sudu besar kerisik
Santan secukupnya
Asam jawa
Garam, Gula serta Gula Melaka

Cara-cara Menyediakan:
1. Terung dipotong 2 kerana saiznya yang agak panjang dan dibelah di tengah2nya tapi jangan sampai putus.
2. Panaskan minyak dalam kuali dan goreng sekejap hingga warna keperangan. Angkat dan ketepikan.
3. Panaskan minyak dan masukkan rempah ratus, bawang merah dan bawang putih yang dihiris dan tumiskan sehingga kekuningan.
4. Masukkan bahan kisar dan udang kering. Masak sehingga garing.
5. Masukkan rempah kari yang dibancuh dengan sedikit air. Masak lagi sehingga pecah minyak.
6. Kemudian masukkan santan. Kacau rata sebelum dimasukkan garam, gula melaka dan asam jawa.
7. Akhir sekali masukkan kerisik dan terung yang telah digoreng. Biarkan kuah masak sehingga pecah minyak.
8. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan