Isnin, 22 Julai 2013

Adunan Roti Canai (Dough)

Bahan-bahan:

550gm tepung gandum
230gm air
3 sudu susu pekat manis
garam
1 sudu besar butter yang di cairkan
1 biji telur
margerin untuk melumur adunan

Cara:

Bancuh bahan-bahan air, susu, garam, butter dan telur di dalam satu bekas.

Dalam bekas lain(loyang menguli), masukkan tepung gandum. Tuang bancuhan air tadi kedalam tepung sedikit demi sedikit hingga habis, uli menjadi adunan selama 15 minit.

Rehatkan adunan 5 minit. kemudian uli semula selama 10-15 minit dan rehatkan semula adunan lagi 5 minit kemudian uli semula lagi 10-15 minit. Pastikan adunan di uli selama 3 kali di selangkan dengan 2 kali rehat.

Adunan akan menjadi liut dan tak mudah terkoyak.

Jangan terlebih uli nanti adunan menjadi terlalu lembik atau keras.

Bahagikan doh kepada 10-11 bahagian, kemudian bulat-bulatkan adunan . Setiap adunan di lumurkan dengan margerin kemudian simpan dalam suhu bilik semalaman.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan