Untuk Loaf:
Bahan-bahan:
250 gram tepung gandum
125 gram mentega- sejukkan dan cincang
1 biji telur
1sudu makan air sejuk
Cara penyediaan:
Masukkan tepung, mentega dan sedikit garam ke dalam mangkuk. Gaul dengan senduk kayu sehingga campuran menyerupai serbuk roti.
Pukul telur dan 1 sudu makan air sejuk dalam mangkuk sehingga sebati, masukkan kedalam adunan tepung tadi. Gaul sehingga adunan membentuk doh.
Letakkan doh di atas papan. Uli perlahan-lahan dan bentukkan seperti batang kayu empat segi yang panjang. Bungkus denganplastik dan masukkan ke dalamperti ais semalamanatau sekurang-kurangnya 2 jam.
Loaf Daging Bungkus
Bahan-bahan:
500 gram daging kisar
50 gram serbuk santan
2 biji ubikentang - potong kiub kecil-kecil
1 biji bawang besar - dicincang
2 ulas bawang putih - dicincang
1 biji cili benggala - potong dadu
1 sudu besar campuran hirisan daun kucai dan daun selasih
2 sudu besar sos tiram
4 sudu besar sos tomato
4 sudu besar serbuk roti
60ml susu segar
Garam secukup rasa
Pastri yang telah disediakan
Cara penyediaan:
Masukkan kesemua bahan ke dalam mangkuk kecuali pastri. Gaul sehingga rata.
Gris tin pembakar pembakar berbentukloaf dengan minyak masak. Masukkan adunan daging ke dalamnya dan padat-padatkan.
Masukkan ke dalamketuhar dan bakar pada suhu 180 darjah C selama 40-50 minit atau sehingga kekuningan. Keluarkan dari ketuhar dan biarkan sejuk pada suhu bilik.
Sementara itu gelek pastri untuk bungkus bahan yang dibakar.
Bungkus bahan yang telah dibakar dengan pastri dan bakar lagi pada suhu 180 darjah C selama 15-20 atau sehingga warnapastri keemasan.
Sejukkan pada suhu bilik sebelum dipotong.
Sedia untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan