Isnin, 15 Julai 2013

Air Asam

Tidak lengkap kalau makan ikan bakar tanpa air asam.. Penyediaannya amat mudah dan ringkas..
Bahan-bahan:
10 biji cili api**
1 inci belacan**
**tumbuk/kisar, jgn terlalu lumat

1 biji bawang besar ~ belah 2 dan dihiris
1 biji tomato ~ dipotong dadu
2-3 biji cili api ~ dihiris
Air asam jawa secukupnya
1 biji limau kasturi ~ belah 2
Sedikit garam dan gula secukup rasa.
Cara penyediaan:
1. Didalam mangkuk/bekas, satukan bahan yg telah ditumbuk/kisar, bawang besar, tomato, cili hiris dan air asam jawa(air asam jawa letak sedikit2).
2. Rasakan masam, masin dan manisnya. Bila telah cukup rasanya bolehlah diletakkan ke dalam mangkuk dan letaklah potongan limau kasturi utk menambah rasa masam jika perlu.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan