menu wajib mak saya ketika bersahur.
Bahan-bahan:
1. Perut Muda/Tebal.
2. Tomato.
3. Bawang Merah.
4. Halia.
5. Belacan.
6. Cili Api.
7. Limau Nipis/ Asam jawa
8. Sedikit garam dan gula.
Cara penyediaan
Perut dibersihkan & direbus sampai empuk (simpan air rebusan perut). Selepas itu dipotong kecil-kecil dan dimasukkan kedalam mangkuk.Masukkan Tomato, Bawang Berah dan Halia yang telah dihiris berserta sedikit belacan (seeloknya dibakar terlebih dahulu) & perah limau nipis/ air asam jawa ke dalam air rebusan perut tadi. Tambakhan Garam dan Gula secukup rasa.
Potong cili padi dan masukkan ke dalam campuran tadi. (Jika nak pedas tambahkan cili)
perut muda sedang direbus
perut muda yang telah dipotong
yang ni plak perut tebal yang telah siap dipotong
siap dah perut air asam
Bila nak balik kampung nie.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan